Tři Číňané a Japonec obviněni z šíření skenů mangy One Piece

4887725-2337Čas od času se zde objeví zpráva, že Japonsko svou kampaň proti pirátství myslí skutečně vážně. Potvrzuje to i nedávný případ, kdy z nelegálního šíření skenů mangy po Internetu byli kjótskou policií obviněni tři Číňané a jeden Japonec. Provinit se měli ze šíření jedné kapitoly známé mangy One Piece autora Ody Eiičiróa skrze blíže neurčený zahraniční web, jenž se specializuje na nelegální distribuci mangy v angličtině.

Původní zpráva pouze zmiňovala, že web hostuje na 4 000 sérií a později se na webu The Wall Street Journal objevily dohady, že by se snad mělo jednat o server „mangapanda“. Jedná se tak o vůbec první podobný případ, ve kterém figuruje zahraniční web. Hledání pirátů v předchozích letech se soustředilo hlavně na japonské p2p sítě pro sdílení souborů, jako je Share, Winny, Perfect Dark a další.

Podle oficiálně nepotvrzených informací se mělo jednat o kapitolu z letošního 49. čísla časopisu Šúkan Šónen Jump, jenž jeden z obviněných měl obdržet jakožto zaměstnanec přepravní společnosti. Časopis předal svým spolupachatelům, kteří ho oskenovali a kapitolu nahráli na web o čtyři dny dříve, než se na pulty obchodů dostal časopis. Všem pak hrozí až deset let vězení nebo pokuta do deseti miliónů jenů.

zdroj:   ANN